Den kanske bästa bok som skrivits kring livsstil och hälsa, sedan Are Werland gav ut “I sjukdomarnas häxkittel” 1934, lanserades i USA den 14 maj i år. Den är skriven av läkaren, kirurgen och numera också funktionsmedicinaren Casey Means.

Boken, som ännu inte översatts till svenska, heter “The Surprising Connection Between Metabolism and Limitless Health”, och tar upp sambandet mellan hur avgörande mitokondrierna är för vår hälsa, dvs de små energiproducerande organeller som finns i alla våra celler. Det kan vara allt från några tusen till ett fåtal beroende på vilket energibehov en celltyp har.

Publicerad 14 maj 2024

Det är dock inte alls överraskande. Alla processer i kroppen är beroende av energi, och då i form av ATP, som bildas när socker och fett bryts ner i just mitokondrierna. Om inte cellen har tillräckligt med energi kommer de inte att fungera optimalt.

Totalt består kroppen av ca 37 000 miljarder celler och av ungefär 200 olika typer. De dör och förnyas kontinuerligt under hela livet. Vissa omsätts med bara några dagars mellanrum, såsom en del immunceller, och andra har vi livet ut, som de flesta nervceller som vi föds med. Men nervcellerna i hjärnans Hippocampus, den del av hjärnan som är viktig för minne och inlärning, nybildas hela tiden – och hur mycket beroende på livsstil.

Åldrande är egentligen att förnyelsen av våra celler minskar. En del celler dör helt enkelt utan att ersättas, och andra går in i en form av dvala – de finns i kroppen men har tappat sin funktion. De kallas för senescenta celler.

Avgörande för allt detta är som Casey Means skriver hur våra mitokondrier fungerar. Det har dels med vårt arv att göra, och då speciellt från våra mödrar, då det DNA som finns i mitokondrierna kommer från våra mammor. Men det finns också en del i vår arvsmassa från våra fäder som har betydelse för deras funktion.

Det intressanta med dr Means bok är hur hon kopplar ihop mitokondriernas funktion till hälsa och sjukdom, och så vidare till vår livsföring. Det senare ledet var också något Are Waerland gjorde i sin bok. En bok som var grunden till den hälsorörelse han startade 1940 (Allnordiska förbundet för folkhälsa), där den laktovegetariska kosten och livsföringen utgjorde grunden.  

I princip allt det Waerland förespråkade är det som dr Means tar upp för att vi ska få väl fungerande mitokondrier, och på så vis tillräckligt med energi i cellerna.

Organellen namngavs för övrigt till bioblast 1890 av tyske patologen Richard Altmann, men döptes 1898 om till mitokondrie av en annan tysk, mikrobiologen Carl Brenda.

Dess funktion att bilda ATP, som består av en rad kemiska reaktioner kallad oxidativ fosforyleringen, kartlades dock först 1948 av de amerikanska biokemisterna Albert Lehninger och Eugene P. Kennedy. Den döptes några år senare till citronsyracykeln eller krebscykeln, efter den tysk-brittiska biokemisten Hans Krebs, som beskrev processen i detalj – något han fick Nobelpriset för 1953.

10 livsstilsfaktorer till dålig energi

Casey Means sammanfattar problemet med dålig energiproduktion från mitokondrierna med tio livsstilsfaktorer som påverkar dem mer eller mindre negativt. Sammantaget gör de att vi lättare blir sjuka och åldras snabbare.

  1. Kronisk övernäring, dvs för högt kaloriintag i förhållande till vad kroppen behöver, vilket vi får via för mycket socker och fett.
  2. Brist på essentiella näringsämnen i det vi äter, dvs vitaminer, mineraler och bioaktiva ämnen från växtriket.
  3. En störd mikrobiota i tarmen som inte kan upprätthålla en integritet mellan tarmslemhinnan och vårt blodsystem, vilket gör att gifter och mikroorganismer lättare kommer in i kroppen hämmar mitokondriernas funktion.
  4. Stillasittande livsstil vilket minskar cirkulationen i kroppen av både blod och lymfa så de naturliga processerna kring energiproduktion och rensning av avfall ur kroppen inte fungerar optimalt.
  5. Kronisk stress vilket ger en överproduktion av kortisol som bland annat direkt kan störa mitokondriernas funktion.
  6. Läkemedel för att sänka blodtryck och kolesterol, samt intag av alkohol, droger, antibiotika och kemoterapi, kan alla påverka mitokondriernas funktion negativt. 
  7. Sömnbrist som bland annat visat sig minska genuttrycket av gener som behövs för att bilda nya mitokondrier, men också gör att avfallsprodukter stannar kvar i hjärnan.
  8. Miljögifter som både direkt och indirekt påverkar mitokondrierna negativt. Det är allt från tungmetaller till många av de hundratusentals kemiska föreningar som människan har syntetiserat och spridit i naturen varav de mest kända är DDT, PCB, PEFAS, Glyfosat och Bisphenol A. 
  9. Artificiellt ljus som förstör dygnsrytmen och påverkat mitokondriernas funktion negativt.
  10. För konstant temperatur då kalla bad eller bastubad visat sig öka mitokondriernas aktivitet.

Med störda mitokondrier får vi också störd organfunktion i kroppen. Det är allt från njurar, lever, bukspottkörtel och hjärnan som påverkas negativt till muskler, magtarmkanal och produktion av immunceller i benmärgen. Våra epitelceller i hud och blodkärl får också sämre funktion. Det leder i sin tur bland annat till hjärtinfarkt, stroke, njursvikt, demens och cancer, men också nedsatt immunförsvar. Med andra ord de idag vanliga livsstilssjukdomarna.

Man kan direkt konstatera att mycket av den livsföring vi idag har i samhället gör att vi får en störd funktion av våra mitokondrier, vilket ger cellerna för lite energi.

För att motverka detta är det viktigaste en giftfri närings- och fiberrik kost i rätt proportioner, att vi rör på oss i vardagen och får tid för avkoppling och vila. Kalla bad eller bastu varje dag, eller några gånger i veckan, kan ge en extra kick.

Viktigt är också att vi inte konstant stoppa i oss föda hela tiden. När du är vuxen finns ingen anledning till mellanmål, och försök därför att ha minst 5 timmar mellan måltiderna. Frukost kan den som vill hoppa över, och låt magen gärna få vila minst 12 timmar från kväll till morgon.

Att fasta emellanåt, och då bara dricka vatten eller buljong någon eller några dagar, är inte farligt – snarare tvärt om. Och ta gärna en extra promenad varje dag, och då helst i naturen. Det är inte bara bättre luft du då andas in, utan gör att du under dagtid också bestrålas av ”near infraread light”, vilket också är något som stimulerar mitokondrierna. Men rent solljus under sommarmånaderna är kanske ännu viktigare då det bygger upp ditt förråd av D-vitamin, som du annars måste få i dig via kosten.

Det här var känt redan för över 90 år sedan

Den hälsobringande livsföring som Are Waerland beskrev redan för 90 år sedan, och som påverkar mitokondrierna positivt, är egentligen vad Casey Mayse tar upp i sin bok. Men trots det var mer än 70 år sedan man upptäckte mitokondriernas funktion har ingen beskrivit hur livsföringen påverkar det så bra som Casey Means gör.

Man kan fråga sig varför läkarvetenskapen inte kunnat se sambandet mellan livsföringen och kunskapen i cellbiologi som leder till hälsa och sjukdom. Likaså varför Are Waerland fick så hårt motstånd från den etablerade skolmedicinen för sina läror.

 Det finns många anledningar till det, men den kanske viktigaste är att läkare utbildas för att diagnostisera och bota sjuka. Så länge en person inte har några fysiska eller psykiska problem finns ingen anledning att besöka sjukvården. Människan lever också i nuet, och våra livsstilssjukdomar smyger på oss obemärkt.

Att med dagens medicinska vetenskapsparadigm, dubbelblind placebokontrollerad studie, bevisa att ett visst livsmönster skapar en viss sjukdom är inte heller lätt. Det är nära nog omöjligt med det sättet att bevisa medicinska samband. Dels kan vi inte kontrollera alla tusentals parametrar som vår livsföring består av och så kommer det ta 30-40 år innan vi har svaret. Det beror på att vi alla är olika och reagerar lite olika på den livsmiljö vi utsätts för då varje människa är unik beroende på de gener den har.

Facit av den moderna livsföringen är dock tydligt och klar, fler får hjärtkärlsjukdomar, diabetes, benskörhet, reumatism, cancer och mår dåligt rent mentalt, men får också autoimmuna sjukdomar och sämre immunförsvar. Att försöka förhindra detta med läkemedel mot exempelvis högt blodtryck, kolesterol eller övervikt m. m., istället för att ändra sin livsföring är en döbelsmedicin, dvs man tar bort symptom men inte orsakerna bakom.

Orsaken bakom dagens situation – och lösningen

Det här är dock något som ligger till grund för det medicin-industriellakomplexet som byggts upp sedan början av 1900-talet. Styrd av medicinindustrin skapas på så vis arbetstillfällen för medicinforskare, läkare och övriga sjukvården som mjölkar samhället och dess invånare på gigantiska belopp. Politiker, läkarna och andra som arbetar och styr i vården tas på så vis som gisslan – man sågar inte av den gren man sitter på!

Men det är inte medicinindustrins uppgift att ”belasta” medborgarna med information kring hur man enkelt kan minska risken för dessa livsstilssjukdomar. Däremot borde våra politiker på alla nivåer ta ett ansvar för detta. Tyvärr sker inte det. Man kan bara spekulera i varför.

Men bara genom att varje person försöker åtgärda några av de 10 grundorsakerna till dålig mitokondriefunktion, som man idag inte lever upp till, skulle förbättra den metabola hälsan och hjälpa personen att få ett så friskt liv som möjligt efter sina genetiska förutsättningar. På så vis skulle sjukvårdskostnaderna minska drastiskt. Och som Casey Means skriver i sin bok, låta läkarna göra vad de egentligen är bäst på, dvs bota och lindra akuta åkommor.  

En bok som ”Good Energy” bör läsas av alla som har anknytning till dagens sjukvård, allt från politiker till läkare. Men också dagens medicinjournalister, som idag med få undanta går medicinindustrins ärenden. Det borde räcka med att läsa de första 71 sidorna av den 379 sidor tjocka boken för att öppna ögonen på de flesta.

/PJ

Vidare läsning
I sjukdomarnas häxkittel:  Are Waerland, nyutgåva 2008 med tre tidigare ej översatta kapitel och kommentarer till varje kapitel av Pehr-Johan Fager, Arebe Group AB
https://www.adlibris.com/se/bok/i-sjukdomarnas-haxkittel-9789197742702

Are Waerland – Nordens största hälsoförkunnare – livet och döden: Biografi av Camilla Berggren och Pehr-Johan Fager, Arebe Group AB, 2021
https://arewaerland.info/
https://www.adlibris.com/se/bok/are-waerland-nordens-storsta-halsoforkunnare—livet-och-doden-9789197742764

https://www.youtube.com/watch?v=eouhDT4_PKA Sir Hans Krebs